Na východe Slovenska sa vybrežili niektoré menšie vodné toky

08.12.2010 Prešov

Košice 8. decembra (TASR) – Po tom, ako v utorok (7.12. ) popoludní ustali na východe Slovenska tekuté zrážky, zaznamenali vodohospodári ustálenosť až mierny pokles hladín na horných a stredných úsekoch vodných tokov.
Povodňová vlna postupuje podľa Dušana Mydlu z košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) do dolných úsekov.
V utorok (7.12. ) došlo k vybreženiu zatiaľ menších vodných tokov, kde boli aj vyhlásené tretie stupne povodňovej aktivity, konkrétne Sobraneckého potoka v Komárovciach - mestskej časti Sobraniec, ďalej na rieke Roňave, v povodí potoka Chlmec a rieky Trnávky.
„Dnes očakávame kulmináciu na rieke Uh meter pod pôvodnými odhadmi, nenaplnila sa teda najhoršia prognóza z Ukrajiny. Pripravujeme sa na dotok z rieky Latorica, kde ešte očakávame ďalší nárast vodnej hladiny, “ uviedol Mydla s tým, že situácia, ak sa podľa prognóz SHMÚ neobnovia tekuté zrážky, by sa mohla upokojiť.
„Najhoršie je na tom asi oblasť Východoslovenskej nížiny, čiže povodie rieky Bodrog, hlavne tá časť od Laborca, kde máme úplne zamokrené chránené územia. Tam na všetkých čerpacích staniciach máme vyhlásené druhé stupne povodňovej aktivity. Odčerpávame tú vodu v snahe vyprázdniť tie polia skôr, ako prídu mrazy, aby nám to všetko nezamrzlo v kanálovej sieti, “ doplnil Mydla, podľa ktorého v prípade ďalších náhlych odmäkov by mohlo dôjsť k výraznému zhoršeniu odtokových pomerov v tejto oblasti.
 

Vyberte región

mark